Help, ik wil verhuizen, maar mijn ex-partner wil niet dat ik ga

Als je verliefd bent, dan heb je veel voor elkaar over. Hoe vaak hoor je wel niet: “Vanwege de liefde ben ik van Limburg naar Noord-Holland verhuisd”. Maar wat nu als de liefde over is, je inmiddels een kind hebt en eigenlijk heel erg graag terug wil naar het zuiden? Je familie en vrienden wonen daar nog en eigenlijk ben je nooit helemaal gewend geraakt aan de Noord-Hollandse directheid. Wat zijn dan de opties?

De eerste vraag die hierbij gesteld moet worden is, heeft je ex-partner het gezag over het kind? Als dat niet het geval is, dan ben je vrij om te gaan en kun je dus verhuizen. Denk hierbij wel aan het belang van het kind. Je ex en kind hebben wel het recht om elkaar te blijven zien, dus er moet wel een omgangsregeling worden afgesproken. 

In de meeste gevallen zal het echter zo zijn dat de ex-partner wel het gezag heeft. Als dat het geval is, mag je niet zomaar naar de andere kant van het land verhuizen. Het is immers een belangrijke beslissing is in het leven van je kind. Deze beslissing moet samen genomen worden en je ex-partner moet voor een verhuizing dan ook toestemming geven. Als hij dat niet doet en jullie komen er ook met bijvoorbeeld hulp van een mediator niet uit, dan kun je bij de rechter vervangende toestemming vragen om te mogen verhuizen. De rechter kijkt in de eerste plaats altijd naar het belang van het kind. Naast het belang van het kind, kijkt de rechter ook naar de volgende zaken:

  • Hoe groot wordt de afstand tussen je ex-partner en kind?
  • Wat is de noodzaak om te verhuizen? 
  • Hoe goed is er nagedacht over een verhuizing? Wat is de verdeling van de zorgtaken en hoe komt de nieuwe omgangsregeling eruit te zien?
  • Hoe goed kunnen ouders met elkaar overleggen?
  • De leeftijd van het kind, waarbij vanaf 12 jaar ook de mening van het kind wordt meegenomen.
  • De bijkomende kosten van verhuizen en het naleven van de omgangsregeling. Het kan soms helpen als de extra kosten voor het halen en brengen van het kind door jouw moet worden vergoed.

Er is dus niet zomaar een antwoord te geven of een rechter wel of geen vervangende toestemming geeft om te verhuizen. Hoe verder je van je ex-partner wil, wonen hoe lastiger het wordt. Als je echter verhuist zonder toestemming, dan loop je wel een risico. Je ex-partner kan de rechter vragen je te verplichten om terug te verhuizen. 

Al met al is het een heel moeilijk vraagstuk, waarin de belangen sterk verschillen. Maar waar het belang van het kind wel hoog op het lijstje moet staan. 

Heeft u zo’n vraagstuk en komt u er niet uit, neem dan contact met ons op!