Hoe zorg je ervoor dat kinderalimentatie écht voor de kinderen is?

Als de vrouw meer verdient dan haar toekomstige ex, dan zal de vrouw een groter deel van de kosten voor de kinderen op zich nemen. Ze verdelen de zorg 50/50 en naast de kosten van de kinderen die hij zelf moet financieren, moet de vrouw nog zo’n 400 euro aan kinderalimentatie betalen. Voor de kinderen heeft ze alles over maar hoe weet ze nou zeker dat hij in de toekomst ook werkelijk de helft van de kosten op zich neemt? Of moet zij straks toch nog altijd de nieuwe kleding betalen?

Twee soorten kosten

De kosten voor kinderen kun je splitsen in ‘verblijfskosten’ en ‘verblijfoverstijgende kosten’.

Verblijfskosten

Met verblijfskosten worden de dagelijkse kosten die een ouder heeft als een kind bij hem of haar verblijft (kosten voor eten, een uitje en vakanties) bedoeld.

Verblijfsoverstijgende kosten

Bij verblijfsoverstijgende kosten moet je denken aan kosten voor kleding, schoolgeld, telefoonabonnement, sport, zakgeld, verjaardagscadeaus enzovoort. Als de ene ouder kinderalimentatie aan de andere ouder betaalt, gaat het daarbij meestal om een vergoeding in de verblijfsoverstijgende kosten voor de kinderen. 

Kinderrekening

Ouders kunnen ervoor kiezen om een zogenaamde kinderrekening te openen. Dit is een rekening waar zij beiden op kunnen kijken en van kunnen betalen. Van die rekening worden vervolgens de verblijfsoverstijgende kosten voor de kinderen betaald. Op deze manier hebben beide ouders inzicht in de kosten en uitgaven. Dit gebeurt vaak bij ouders die kiezen voor co-ouderschap.

Alleen met toestemming van beide

Helaas kan dit alleen als beide ouders toestemmen. Je kunt geen van beiden hiertoe verplichten. Van tevoren goede afspraken maken, voorkomt geruzie in de toekomst. En het allerbelangrijkste; voor de kinderen is dat heel fijn!