Mediation Heerhugowaard

Wat betekent het eigenlijk?

Een woord wat vaak gebruikt wordt voor mediation is bemiddeling. Als u kiest voor mediation gaat u samen met de mediator in gesprek met degene waarmee u een conflict heeft. In het geval van een echtscheiding gaat u dus in gesprek met uw partner. Bij mediation is het doel om samen tot een oplossing te komen van een conflict. De mediator is in dit proces degene die het proces begeleidt en bewaakt. De mediator is onafhankelijke en onpartijdig. Voorwaarde voor een geslaagde mediation is dat beide partijen de bereidheid uitspreken om er samen uit te komen en dit ook laten zien.

Wat zijn de voordelen van mediation?

  • Het conflict wordt niet alleen op een zakelijke manier bekeken. Er is voldoende ruimte voor het benoemen en bespreken van gevoelens en emoties. Zo komt de werkelijke oorzaak van het conflict vaak boven tafel, zodat hier bij het maken van de afspraken rekening mee kan worden gehouden.
  • Het conflict wordt vaak sneller opgelost dan als het bijvoorbeeld voor de rechter moet komen.
  • Partijen komen zelf tot een oplossing waardoor de gemaakte afspraken vaak aanvaardbaar zijn voor beide partijen.
  • Mediation is goedkoper dan andere vormen van conflictoplossing.

Een belangrijke voorwaarde om aan mediation te beginnen is dat beide partijen de intentie hebben om er samen uit te komen. Tijdens de mediation zit je samen met de mediator en de andere partij aan tafel. De mediator bewaakt en begeleidt het proces. Voorafgaand aan de mediation wordt er een mediationovereenkomst getekend. Daar staan de spelregels van mediation in benoemd. Zo weet je precies wat er van jou verwacht wordt, maar ook wat je van ons als mediator kunt verwachten. Er wordt een inschatting gemaakt van hoeveel afspraken er nodig zijn. Zo weet je direct waar je aan toe bent en kan er een inschatting gemaakt worden van de totale kosten.

De gemaakte afspraken worden uiteindelijk vastgelegd in een overeenkomst. Indien er sprake is van een echtscheiding, dan heet dit een convenant. De afspraken die gemaakt worden over de kinderen, worden in een ouderschapsplan vastgelegd.

Hier kun je lezen wat onze aanpak bij mediation is.

Akersloot / Alkmaar / Bergen aan Zee / Heerhugowaard / Heiloo / Limmen / Uitgeest