Wanneer mediation?

Wanneer mediation?

Voor vrijwel alle conflicten of ruzies kan mediation een goede oplossing bieden. Bij mediation wordt er naar een oplossing gezocht die voor beide partijen aanvaardbaar is. Een bijkomend voordeel is dat je alle vrijheid hebt om de afspraken met elkaar te maken zoals jullie dat willen. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als je een zaak laat voorkomen bij een rechter. Ook wordt er aandacht besteed aan de oorzaak van het conflict. Zo krijg je vaak meer begrip voor elkaars situatie wat goed is voor het proces en de kans op succes vergroot. Uiteindelijk leidt mediation in een beperkte tijdsperiode tot een oplossing waar beide partijen achter staan. Zo kunnen jullie beiden weer snel verder met jullie eigen toekomst.

Alternatief voor mediation

Een alternatief voor mediation is om het conflict aan een rechter voor te leggen. Het nadeel hiervan is dat slechts één van beide partijen in het gelijk wordt gesteld. De andere partij voelt zich vaak benadeeld en blijft met een rot gevoel zitten. Dit leidt meestal tot een verslechtering van de relatie tussen beide partijen. Daarnaast duurt een procedure via de rechtbank vaak langer. Dus wanneer beide partijen bereid zijn om tot een oplossing te komen, heeft mediation een grote kans van slagen.

Een voorbeeld:

Een buurvrouw klaagt over het lawaai van je kinderen. Zij klopt op de muren en belt regelmatig aan. Hierdoor voel je je opgejaagd in je eigen huis en heb je het gevoel niet meer prettig te kunnen wonen. Uiteindelijk stel je mediation voor. De buurvrouw wil hier aan meewerken. Tijdens de mediation blijkt dat de buurvrouw de geluiden die de kinderen maakt vervelend vindt, omdat ze het zelf zo stil in huis vindt. Haar eigen kinderen zijn al een aantal jaar het huis uit. Ze voelt zich eenzaam. Na twee gesprekken bedenken jullie samen een oplossing, dat de buurvrouw een paar keer per maand oppast op je kinderen. Zij voelt zich weer nuttig en jij kan weer prettig wonen.

Snel meer weten over de voordelen van mediation? 

Mediation is sneller en goedkoper dan naar de rechter gaan, en mediation levert duurzame oplossingen. Wel zo prettig als je elkaar weer tegen komt als ouder, buur, familielid, medewerker of op school of op het werk. Op mediationnederland vind je een aantal handig video’s.

Verschillende soorten conflicten, waarbij mediation zeker voor een oplossing kan zorgen.

Overheid Relatie Zakelijk Buren Familie Werk

bron: mediationnederland

Specialisaties:

Zoals gezegd kun je in heel veel gevallen kiezen voor mediation. Wij zijn gespecialiseerd in:

  • scheiden of uit elkaar gaan
  • ouderschapsplan
  • burenoverlast
  • (ver)huren

Neem contact met ons op voor meer informatie.