We kunnen weer weg…..

Op vakantie gaan is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Een bewijs van vaccinatie op je app. Het binnen 48 of 72-uur doen van een PCR-test. En dan gelden ook voor sommige landen weer andere regels dan hier. Allemaal best lastig om uit te zoeken. En als gescheiden bent of uit elkaar bent met je partner en alleen op vakantie gaat met je kind(eren), mag je nog een belangrijk document niet vergeten; het “Toestemmingsformulier Reizen met minderjarige kinderen”.

Wat is dat dan voor formulier?

Op het moment dat je als beide ouders het gezag hebt over het kind of de kinderen, dan mag je niet zonder dit formulier op reis. De ouder die thuisblijft geeft met dat formulier toestemming dat je met het minderjarige kind- of kinderen op reis mag gaan. Als je dit formulier niet bij je hebt, loop je het risico bij de douane tegen gehouden te worden. Dan is het al einde vakantie, voordat die begonnen is.

Het geven van toestemming door de andere ouder is niet ingewikkeld. Je moet het alleen niet vergeten te regelen. Je moet een formulier downloaden en invullen. Het “Formulier toestemming reizen met minderjarige kinderen” is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Let op! Het is altijd goed om je te verdiepen in de regels van het land waar je naar toe gaat. Soms heb je nog meer stukken of een visum nodig. Ook dan geldt dat beide ouders met het gezag hier toestemming voor moeten geven.